Main Article Content
Abstract
Background: The demographic bonus is a very important momentum for all Indonesian people to prepare for, including the people on Pari Island, Seribu Islands. Education is a very important issue to be addressed and prepared optimally by the community and also the government on Pari Island, as a step towards welcoming a Golden Indonesia 2045. This activity aims to ensure that the people of Pari Island, especially children and teenagers, have a high entrepreneurial spirit and are good at maximize every opportunity that exists, increase creativity, innovation and a sense of independence. Method: Involving students at One Roof Pari Island Middle School with a learning method, namely a practical method where students are required to be directly and actively involved in making trinkets from beads. Results: The enthusiasm of students at One Roof State Middle School, Pari Island, was very high in the process of implementing the Entrepreneurship Education program as well as the follow-up to the Entrepreneurship Education program for students at One Roof State Middle School, Pari Island, namely the products of Entrepreneurship Education were exhibited at the 2023 Bahari KKN Expo. Conclusion: It is necessary to manage Pari Island as a tourist destination optimally by improving the quality of Human Resources through Entrepreneurship Education activities.
Keywords
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
© 2022 Oleh authors. Lisensi Jurnal Solma, LPPM-Uhamka, Jakarta. Artikel ini bersifat open access yang didistribusikan di bawah syarat dan ketentuan Creative Commons Attribution (CC BY) license. (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).
References
- Hasan, Huriah Ali. (2020). Pendidikan Kewirausahaan: Konsep, Karakteristik Danimplikasi Dalam Memandirikan Generasi Muda. Jurnal Pilar: Jurnal Kajian Islam Kontemporer, 11(1).
- Herdhiansyah, Dhian., Asriani., Kasmawati. (2020). Menumbuhkan Jiwa Wirausaha Siswa di Sekolah Menengah Kejuruan Negeri (SMKN) 5 Kendari Melalui Pelatihan Pemanfaatan Limbah Kulit Singkong Menjadi Kripik Kulit Singkong. Jurnal Amanah Pendidikan dan Pengajaran, 1(1), 49-55
- Jalal, Maulidya, Novita., Istiqamah, St, Hadjar, Nurul., Ansar, Wilda dan Irdianti. (2022). Analisis Motivasi Wirausaha pada Mahasiswa yang Merintis Usaha. Jurnal Pendidikan dan Kewirausahaan, 10(2), 606-613. https://doi.org/10.47668/pkwu.v10i2.454
- Khaerani, Siti, Nurul., Handayanti, Puji. (2022). Pengaruh Pendidikan Kewirausahaan, Lingkungan Sosial Dan Motivasi Terhadap Minat Berwirausaha. Jurnal Ekonomi, Keuangan dan Manajemen, 18(4), 738-749. https://doi.org/10.30872/jinv.v18i4.10441
- Kusumandari, Bayu, Rafika. (2013). Model Pendidikan Kewirausahaan Dalam Mengembangkan Jiwa Wirausaha Siswa Smk Unggulan. Journal of Economics and Policy, 6(1), 64-79. https://doi.org/10.15294/jejak.v6i1.3749
- Maya, Siska., Yohanna, Larisa. (2018). Urgensitas Pendidikan Kewirausahaan Pada Pendidikan Sekolah Dasar Dalam Meningkatkan Daya Saing. Jurnal Koulutus: Jurnal Pendidikan Kahuripan, 1(2).
- Mulyani, Endang. (2011). Model Pendidikan Kewirausahaan di Pendidikan Dasar dan Menengah. Jurnal Ekonomi & Pendidikan, 8(1). https://doi.org/10.21831/jep.v8i1.705
- Munawaroh, Lutfi., S, Chrysti, Kartika., Chamdani, Muhammad. (2020). Analisis Jiwa Kewirausahaan Siswa Sd Negeri 1 Windujaya Kecamatan Kedungbanteng Kabupaten Banyumas. Kalam Cendekia: Jurnal Ilmiah Kependidikan, 8(3). https://doi.org/10.20961/jkc.v8i3.43714
- Rahmawati, Selly., Nugrahani, Tri, Siwi. (2019). Pengembangan Pendekatan Kreatif Inovatif Untuk Meningkatan Jiwa Kewirausahaan. Jurnal Ekonomi Pendidikan dan Kewirausahaan, 7(2), 129-144. https://doi.org/10.26740/jepk.v7n2.p129-144
- Sari, Citra Permata., Rifma., Santoso, Yulianto. (2022). Pelaksanaan Pengembangan Pendidikan Kewirausahaan Bagi Siswa di SMK Negeri 1 Sijunjung. Journal of Educational Administration and Leadership, 2(4), 342-346
References
Hasan, Huriah Ali. (2020). Pendidikan Kewirausahaan: Konsep, Karakteristik Danimplikasi Dalam Memandirikan Generasi Muda. Jurnal Pilar: Jurnal Kajian Islam Kontemporer, 11(1).
Herdhiansyah, Dhian., Asriani., Kasmawati. (2020). Menumbuhkan Jiwa Wirausaha Siswa di Sekolah Menengah Kejuruan Negeri (SMKN) 5 Kendari Melalui Pelatihan Pemanfaatan Limbah Kulit Singkong Menjadi Kripik Kulit Singkong. Jurnal Amanah Pendidikan dan Pengajaran, 1(1), 49-55
Jalal, Maulidya, Novita., Istiqamah, St, Hadjar, Nurul., Ansar, Wilda dan Irdianti. (2022). Analisis Motivasi Wirausaha pada Mahasiswa yang Merintis Usaha. Jurnal Pendidikan dan Kewirausahaan, 10(2), 606-613. https://doi.org/10.47668/pkwu.v10i2.454
Khaerani, Siti, Nurul., Handayanti, Puji. (2022). Pengaruh Pendidikan Kewirausahaan, Lingkungan Sosial Dan Motivasi Terhadap Minat Berwirausaha. Jurnal Ekonomi, Keuangan dan Manajemen, 18(4), 738-749. https://doi.org/10.30872/jinv.v18i4.10441
Kusumandari, Bayu, Rafika. (2013). Model Pendidikan Kewirausahaan Dalam Mengembangkan Jiwa Wirausaha Siswa Smk Unggulan. Journal of Economics and Policy, 6(1), 64-79. https://doi.org/10.15294/jejak.v6i1.3749
Maya, Siska., Yohanna, Larisa. (2018). Urgensitas Pendidikan Kewirausahaan Pada Pendidikan Sekolah Dasar Dalam Meningkatkan Daya Saing. Jurnal Koulutus: Jurnal Pendidikan Kahuripan, 1(2).
Mulyani, Endang. (2011). Model Pendidikan Kewirausahaan di Pendidikan Dasar dan Menengah. Jurnal Ekonomi & Pendidikan, 8(1). https://doi.org/10.21831/jep.v8i1.705
Munawaroh, Lutfi., S, Chrysti, Kartika., Chamdani, Muhammad. (2020). Analisis Jiwa Kewirausahaan Siswa Sd Negeri 1 Windujaya Kecamatan Kedungbanteng Kabupaten Banyumas. Kalam Cendekia: Jurnal Ilmiah Kependidikan, 8(3). https://doi.org/10.20961/jkc.v8i3.43714
Rahmawati, Selly., Nugrahani, Tri, Siwi. (2019). Pengembangan Pendekatan Kreatif Inovatif Untuk Meningkatan Jiwa Kewirausahaan. Jurnal Ekonomi Pendidikan dan Kewirausahaan, 7(2), 129-144. https://doi.org/10.26740/jepk.v7n2.p129-144
Sari, Citra Permata., Rifma., Santoso, Yulianto. (2022). Pelaksanaan Pengembangan Pendidikan Kewirausahaan Bagi Siswa di SMK Negeri 1 Sijunjung. Journal of Educational Administration and Leadership, 2(4), 342-346