Information exposure relating with reading behavior on packaged food product among college students in Fikes Uhamka

Authors

  • Aisya Desy Novitamanda Program Studi Gizi Fakultas Ilmu - Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah PROF.DR.HAMKA
  • Nanang Prayitno Program Studi Gizi, Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Jakarta II, Indonesia
  • Izna Nurdianty Program Studi Ilmu Gizi, Fakultas Ilmu-ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Prof. DR. Hamka, Jakarta

DOI:

https://doi.org/10.22236/argipa.v5i2.3968

Keywords:

Food Label, Food Label Reading, Information Exposure

Abstract

In this era, food products had a high interest in the community because it is easy to consume but not followed by behavior to read the food label. The objective of this study was to analyze the relationship between food label knowledge and information exposure with food label reading behavior on college students in FIKES UHAMKA. This study was quantitative research with a cross-sectional design. This study conducted in July–August 2019 with 239 subjects. Data analyzed used Chi-Square statistical test. The result showed 52,7% of subjects always reading food labels. Food label knowledge did not have a relationship with food label reading behavior. Information exposure variable has a relationship with food label reading behavior.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ambak, R., Tupang, L., Hasim, M. H., Salleh, N. C., Zulkafly, N., Ahmad, M. H., et al. (2018). Who do not read and understand food label in Malaysia? Findings from a population study. Health Science Journal, 12(1), 548.

Assifa, R. R. (2012). Faktor–Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Membaca Label Pangan pada Siswa SMA Negeri 68 Jakarta. Skripsi. Depok: Universitas Indonesia.

BPOM. (2018). Peraturan Badan Pengawas Obat dan Makanan No. 31 tahun 2018 tentang Label Pangan Olahan. Retrieved from https://standarpangan.pom.go.id/dokumen/peraturan/2018/0._PerBPOM_31_Tahun_2018_Label_Pangan_Olahan_31_Jan_2019_Join.pdf

BPOM. (2013). Nutrition labelling, salah satu upaya pencegahan penyakit tidak menular. Info POM, 14(3).

Nayga, R. M., Lipinski, D., & Savur, N. (1998). Consumers` use of nutritional labels while food shopping and at home. The Journal of Consumer Affairs, 32(1), 106–120.

Nurcahya, S. A. (2014). Keterpaparan Informasi Mengenai Iklan Pangan, Kebiasaan Membaca Label Pangan dan Faktor–Faktor Hubungannya. Skripsi. Depok: Universitas Indonesia.

Nurhasanah, A. R. (2013). Hubungan Persepsi dan Perilaku Konsumen di DKI Jakarta terhadap Label Gizi Pangan dengan Status Gizi dan Kesehatan. Skripsi. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Purnama, A. S. (2012). Hubungan antara Kemampuan Membaca Label Informasi Nilai Gizi, Persepsi terhadap Rasa Produk, dan Faktor Lain dengan Kepatuhan Membaca Label Informasi Nilai Gizi pada Siswa/i SMK Mandalahayu Bekasi. Skripsi. Depok: Universitas Indonesia.

Rahayu R, S. T. (2016). Pengetahuan Gizi Sebagai Faktor Dominan Kebiasaan Membaca Label Informasi Gizi pada Mahasiswa Fakultas Ilmu-Ilmu Kesehatan Universitas Esa Unggul. Skripsi. Jakarta: Universitas Esa Unggul.

Safitri, D. E., & Rahayu, N. S. (2018). The effect of food label literacy education on high school students' knowledge. ARGIPA (Arsip Gizi dan Pangan), 3(2), 91-95.

Savitri, S. (2016, Agustus 18). Peranan Internet Sebagai Sumber Informasi. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Jakarta. Retrieved from http://jakarta/litbang.pertanian.go.id/ind/index.php/publikasi/artikel/645-peranan-internet-sebagai-sumber-informasi.

Sediaoetama, A. D. (2000). Ilmu Gizi untuk Mahasiswa dan Profesi di Indonesia Jilid II. Jakarta: Dian Rakyat.

Suswanti, I. (2013). Faktor–Faktor yang Berhubungan dengan Pemilihan Makanan Cepat Saji pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Syarif Hidayatullah Jakarta. Skripsi. Jakarta: UIN Syarif Hidayatullah.

Washi, S. (2012). Awareness of food labeling among consumers in groceries in Al-Ain, United Arab Emirates. International Journal of Marketing Studies, 4(1), 38-47.

Zahara, S. (2009). Hubungan Karakteristik Individu, Pengetahuan, dan Faktor Lain dengan Kepatuhan Membaca Label Informasi Zat Gizi, Komposisi, dan Kadaluwarsa pada Mahasiswa Fakultas Kesehatan Masyarakat UI Depok. Skripsi. Depok: Universitas Indonesia.

Published

2020-11-29

How to Cite

Novitamanda, A. D., Prayitno, N., & Nurdianty, I. . (2020). Information exposure relating with reading behavior on packaged food product among college students in Fikes Uhamka. ARGIPA (Arsip Gizi Dan Pangan), 5(2), 92–99. https://doi.org/10.22236/argipa.v5i2.3968

Issue

Section

Articles