Main Article Content
Abstract
Kaligandu Village is one of the villages located in the District of Serang, Serang City. The use of waste cooking oil household waste repeatedly by the community and the environment, especially those who have culinary businesses, encourage innovation in the utilization of waste cooking oil household waste with orange extract in the perspective of environmental communication. This Community Service activity includes 4 (four) stages, namely material, energy, information and evaluation. The results of these community service activities can have an impact as expected. The entire PkM program is running 100%, there is a public understanding of the importance of maintaining environmental cleanliness and an increase in community understanding about the use of waste cooking oil household waste with citrus extracts that have economic value.
Keywords
Article Details
© 2022 Oleh authors. Lisensi Jurnal Solma, LPPM-Uhamka, Jakarta. Artikel ini bersifat open access yang didistribusikan di bawah syarat dan ketentuan Creative Commons Attribution (CC BY) license. (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).
References
-
Afrozi, Agus Salim et al. 2017. "Pembuatan Sabun Dari Limbah Minyak Jelantah Sawit Dan Ekstraki Daun Serai Dengan Metode Semi Pendidihan Making Solid Soap from Waste Palm Oil and Lemonggrass Leaf Extract by Semi Boiling Method.” Ilmiah Teknik Kimia Unpam 1(1).
Ariani, Destri, Sahri Yanti, and Dinar Suksmayu Saputri. 2017. "Studi Kualitatif Dan Kuantitatif Minyak Goreng Yang Digunakan Oleh Penjual Gorengan Di Kota Sumbawa.” Tambora 2(3): 1–8.
Hanum, Yuspa. 2016. "Dampak Bahaya Makanan Gorengan Bagi Jantung.” Keluarga Sehat Sejahtera` 14(28): 103–14.
Haryono, Sirin Fairus, Yavita Sari, and Ika Rakhmawati. 2010. "Pengolahan Minyak Goreng Kelapa Sawit Bekas Menjadi Biodiesel Studi Kasus"¯: Minyak Goreng Bekas Dari KFC Dago Bandung.” In Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia Kejuangan, Yogyakarta.
Indria Putri, Ranny, Budiyanto, and Syafnil. 2016. "Kajian Kualitas Minyak Goreng Pada Penggorengan Berulang Ikan Lemuru (Sardinella Lemuru).” Agro Industri 6(1): 1–7.
Khuzaimah, Siti. 2018. Pembuatan Sabun Padat Dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau Dari Kinetika Reaksi Kimia. Cilacap.
Kusumaningtyas, Ratna Dewi, Nur Qudus, Rr Dewi Artanti Putri, and Rini Kusumawardani. 2018. "Penerapan Teknologi Pengolahan Limbah Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Cuci Piring Untuk Pengendalian Pencemaran Dan Pemberdayaan Masyarakat.” Abdimas 22(2): 201–8.
Noriko, Nita et al. 2012. "Analisis Penggunaan Dan Syarat Mutu Minyak Goreng Pada Penjaja Makanan Di Food Court UAI.” Al Azhar Indonesia Seri Saind dan Teknologi 1(3): 147–54.
Prihanto, Antonius, and Bambang Irawan. 2018. "Pemanfaatan Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Mandi.” Metana 14(2): 55–59.
Pujiati, Anik. 2018. "Utilization of Domestic Waste for Bar Soap and Enzyme Cleanner ( Ecoenzyme ) [ Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga Untuk Pembuatan Sabun Batang Dan Pembersih Serbaguna ( Ecoenzym )].” In Proceeding of Community Development, , 777–81.
Suarsa, Wayan. 2018. Pembuatan Sabun Lunak Dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau Dari Kinetika Kimia. Denpasar Bali.
Tarmizi, Yenrizal. 2018. Lestarikan Bumi Dengan Komunikasi Lingkungan. Pertana, F. ed. Taufik Wijaya & Henny Yusalia. Palembang: Deeoublish CV Budi Utama.
Wijaya, Julianto, Ainun Rohanah, and Adian Rindang. 2014. "Pengolahan Minyak Jelantah Menjadi Sabun Batang Dengan Ekstrak.” Rekayasa Pangan dan pertanian 2(4): 139–45.
Yates, R A, and J D Caldwell. 1993. "Regeneration of Oils Used for Deep Frying"¯: A Comparison of Active Filter Aids ° .' I i Trlglyoerldes.” JAOCS 70(5): 507–8.
http://epublikasi.setjen.pertanian.go.id/epublikasi/buletin/konsumsi/2017/Buletin_Konsumsi_Pangan_Semester_2_2017/files/assets/basic-html/page54.html
http://www.unpad.ac.id/profil/dr-herlina-agustin-s-sos-m-t-komunikasi-lingkungan-berperan-menyadarkan-khalayak-menjaga-lingkungan/
References
Ariani, Destri, Sahri Yanti, and Dinar Suksmayu Saputri. 2017. "Studi Kualitatif Dan Kuantitatif Minyak Goreng Yang Digunakan Oleh Penjual Gorengan Di Kota Sumbawa.” Tambora 2(3): 1–8.
Hanum, Yuspa. 2016. "Dampak Bahaya Makanan Gorengan Bagi Jantung.” Keluarga Sehat Sejahtera` 14(28): 103–14.
Haryono, Sirin Fairus, Yavita Sari, and Ika Rakhmawati. 2010. "Pengolahan Minyak Goreng Kelapa Sawit Bekas Menjadi Biodiesel Studi Kasus"¯: Minyak Goreng Bekas Dari KFC Dago Bandung.” In Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia Kejuangan, Yogyakarta.
Indria Putri, Ranny, Budiyanto, and Syafnil. 2016. "Kajian Kualitas Minyak Goreng Pada Penggorengan Berulang Ikan Lemuru (Sardinella Lemuru).” Agro Industri 6(1): 1–7.
Khuzaimah, Siti. 2018. Pembuatan Sabun Padat Dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau Dari Kinetika Reaksi Kimia. Cilacap.
Kusumaningtyas, Ratna Dewi, Nur Qudus, Rr Dewi Artanti Putri, and Rini Kusumawardani. 2018. "Penerapan Teknologi Pengolahan Limbah Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Cuci Piring Untuk Pengendalian Pencemaran Dan Pemberdayaan Masyarakat.” Abdimas 22(2): 201–8.
Noriko, Nita et al. 2012. "Analisis Penggunaan Dan Syarat Mutu Minyak Goreng Pada Penjaja Makanan Di Food Court UAI.” Al Azhar Indonesia Seri Saind dan Teknologi 1(3): 147–54.
Prihanto, Antonius, and Bambang Irawan. 2018. "Pemanfaatan Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Mandi.” Metana 14(2): 55–59.
Pujiati, Anik. 2018. "Utilization of Domestic Waste for Bar Soap and Enzyme Cleanner ( Ecoenzyme ) [ Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga Untuk Pembuatan Sabun Batang Dan Pembersih Serbaguna ( Ecoenzym )].” In Proceeding of Community Development, , 777–81.
Suarsa, Wayan. 2018. Pembuatan Sabun Lunak Dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau Dari Kinetika Kimia. Denpasar Bali.
Tarmizi, Yenrizal. 2018. Lestarikan Bumi Dengan Komunikasi Lingkungan. Pertana, F. ed. Taufik Wijaya & Henny Yusalia. Palembang: Deeoublish CV Budi Utama.
Wijaya, Julianto, Ainun Rohanah, and Adian Rindang. 2014. "Pengolahan Minyak Jelantah Menjadi Sabun Batang Dengan Ekstrak.” Rekayasa Pangan dan pertanian 2(4): 139–45.
Yates, R A, and J D Caldwell. 1993. "Regeneration of Oils Used for Deep Frying"¯: A Comparison of Active Filter Aids ° .' I i Trlglyoerldes.” JAOCS 70(5): 507–8.
http://epublikasi.setjen.pertanian.go.id/epublikasi/buletin/konsumsi/2017/Buletin_Konsumsi_Pangan_Semester_2_2017/files/assets/basic-html/page54.html
http://www.unpad.ac.id/profil/dr-herlina-agustin-s-sos-m-t-komunikasi-lingkungan-berperan-menyadarkan-khalayak-menjaga-lingkungan/