Main Article Content
Abstract
Background: The lack of knowledge regarding balanced nutrition intake in adolescents resulted in suboptimal diets. Therefore, there is a need for an educational program aimed at transforming their diet following balanced nutrition guidelines. Method: The partner of this activity is class 10 RPL 2 at SMK Mahardhika Batujajar, the number of participants is 35 people, providing education on balanced nutrition through Nutristzil, an interactive web-based game. The effectiveness of this program was evaluated through pretest and posttest results. In addition, the program also includes training in website and game development, with the expectation that teachers and students studying software engineering can develop resources for nutrition education and other topics after the program’s completion. Result: The evaluation results reveal a significant difference in knowledge before and after the program, indicating a positive response from the students. Conclusion: Behavioral change can be achieved through the establishment of new habits practiced consistently for 21 days.
Keywords
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
© 2022 Oleh authors. Lisensi Jurnal Solma, LPPM-Uhamka, Jakarta. Artikel ini bersifat open access yang didistribusikan di bawah syarat dan ketentuan Creative Commons Attribution (CC BY) license. (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).
References
- Aji, S. P., Gultom, E., Yulis, D. M., & Pannyiwi, R. (2023). Penyuluhan Metode Story Telling Terhadap Kebersihan Gigi Dan Mulut. Sahabat Sosial: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 37-39. https://doi.org/10.59585/sosisabdimas.v1i2.27
- Assabila, S. Y., & Sefrina, L. R. (2022). Kajian Pustaka: Penggunaan Media Digital sebagai Alternatif Media Pendidikan Gizi pada Remaja di Masa Pandemi COVID-19. Poltekita: Jurnal Ilmu Kesehatan, 16(1), 118-125. https://doi.org/10.33860/jik.v16i1.693
- Baroroh, I. (2022). Peningkatan Pengetahuan tentang Pemenuhan Gizi Remaja dan Edukasi Pencegahan Stunting. Jurnal ABDIMAS-HIP Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 60-64. https://doi.org/10.37402/abdimaship.vol3.iss2.194
- Dinas Kesehatan Pangan dan Peternakan. (2021). Skor PPH Tingkat Konsumsi Sayur dan Buah-Buahan Berdasarkan Kabupate/Kota di Jawa Barat. Diakses pada: https://opendata.jabarprov.go.id/id/dataset/skor-pph-tingkat-konsumsi-sayur-dan-buah-buahan-berdasarkan-kabupatenkota-di-jawa-barat
- Frisda, B. N., Fatmaningrum, W., dan Ningtyas, W. S. (2022). Pendidikan Gizi Seimbang Dengan Media Video Animasi Terhadap Peningkatan Pengetahuan Gizi Seimbang Pada Remaja. Syntax Literate; Jurnal Ilmiah Indonesia, 7(2), 1987-1998. https://doi.org/10.36418/syntax-literate.v7i2.6181
- Hidana, R., Simanjuntak, R. R., & Lestari, Y. N. (2022). Bagaimana Status Menarche Berpengaruh Terhadap Status Gizi serta Tingkat Kecukupan Energi dan Zat Gizi Remaja Putri? Nutrizione: Nutrition Research And Development Journal, 2(1), 19-35. https://doi.org/10.15294/nutrizione.v2i1.55269
- Kemenkes, K. K. R. (2014). Pedoman Gizi Seimbang. In Pedoman Gizi Seimbang
- Kemenkes, R. I. (2020). Pokok-pokok renstra kemenkes 2020-2024. Kemenkes RI.
- Kemenkes, R. I. (2020). Gizi saat Remaja Tentukan Kualitas Keturunan. Jakarta: Kemenkes RI dan BPPSDMK. 2017. Penilaian Status Gizi. Kemenkes RI. Jakarta.
- Kemenkes, R. I. (2019). Tingkat status gizi mayarakat. Diakses pada: http://www.kemenkes.go.id/artikel/view/19081600004/kemenkes-tingkat-status-gizi-masyarakat.html
- Margiyanti, N. J. (2021). Analisis tingkat pengetahuan, body image dan pola makan terhadap status gizi remaja putri. Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi, 10(1), 231-237. https://doi.org/10.36565/jab.v10i1.341
- Masrikhiyah, R. (2020). Peningkatan Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Seimbang dalam Pemenuhan Gizi Keluarga. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 476-481. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v4i3.3636
- Muchtar, A. (2022). Dialog Lintas Mazhab: Fiqh Ibadah dan Muamalah. Amzah.
- Ramadhani, K. & Khofifah, H. (2021). Edukasi Gizi Seimbang sebagai Upaya Meningkatkan Pengetahuan pada Remaja di Desa Bedingin Wetan pada Masa Pandemi COVID-19. Jurnal Kesehatan Global, 4(2), 66-74.
- Riset Kesehatan Dasar. Laporan Nasional Riskesdas. (2018). Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. 2018.
- Roring, D. O., Nita, R., & Kapantow, N. H. (2019). Hubungan Antara Asupan Energi Dengan Status Gizi Anak Balita Diwilayah Kerja Puskesmas Desa Tambarana Kecamatan Poso Pesisir Utara Kabupaten Poso. KESMAS, 7(5).
- Safitri, N. R. D. & Fitrianti, D. Y. (2016). Pengaruh Edukasi Gizi Dengan Ceramah Dan Booklet Terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Gizi Remaja Overweight. Journal of Nutrition College, 5(4), 374–380. https://doi.org/10.14710/jnc.v5i4.16438
- Sando, W., Widodo, M. D., & Dami Yanthi, N. R. (2021). Identifikasi Hambatan dalam Pelaksanaan Program Usaha Kesehatan Sekolah (UKS) di SMPN 1 Pangkalan Kuras Kabupaten Pelalawan. Jurnal Kebijakan Kesehatan Indonesia: JKKI, 10(01). https://doi.org/10.22146/jkki.60942
- Sari, R. P., Lelyana, N., Mulawarmanti, D., Widyastuti., Sucahyo, B., Aprilia, Kurniawan, H., Sarianoferni., Rossy, M., Juniar, E., Hollanda, G. H., Fitriani, Y. (2023). School Dental Health Program: Pembiasaan Baru Sikat Gigi 21 Hari di SD Muhammadiyah 26 Surabaya. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat: JPKM, 29(4).
- Sefaya, K. T., Nugraheni, S. A., & Pangestuti, D. R. (2017). Pengaruh Pendidikan Gizi Terhadap Pengetahuan Gizi Dan Tingkat Kecukupan Gizi Terkait Pencegahan Anemia Remaja (Studi pada Siswa Kelas XI SMA Teuku Umar Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(1), 272-282. https://doi.org/10.14710/jkm.v5i1.15564
- Silalahi, V., Aritonang, E., & Ashar, T. (2016). Potensi Pendidikan Gizi dalam Meningkatkan Asupan Gizi pada Remaja Putri yang Anemia di Kota Medan. Jurnal kesehatan masyarakat, 11(2), 295-301. https://doi.org/10.15294/kemas.v11i2.4113
- Sugiyono, (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, R&D. Bandung: IKAPI
- Yunita, F. A., Hardiningsih, H., Yuneta, A. E. N., Sulaeman, E. S., & Ada, Y. R. (2020). Hubungan Pola Diet Remaja dengan Status Gizi. PLACENTUM: Jurnal Ilmiah Kesehatan dan Aplikasinya, 8(2), 93-98. https://doi.org/10.20961/placentum.v8i2.43416
References
Aji, S. P., Gultom, E., Yulis, D. M., & Pannyiwi, R. (2023). Penyuluhan Metode Story Telling Terhadap Kebersihan Gigi Dan Mulut. Sahabat Sosial: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 37-39. https://doi.org/10.59585/sosisabdimas.v1i2.27
Assabila, S. Y., & Sefrina, L. R. (2022). Kajian Pustaka: Penggunaan Media Digital sebagai Alternatif Media Pendidikan Gizi pada Remaja di Masa Pandemi COVID-19. Poltekita: Jurnal Ilmu Kesehatan, 16(1), 118-125. https://doi.org/10.33860/jik.v16i1.693
Baroroh, I. (2022). Peningkatan Pengetahuan tentang Pemenuhan Gizi Remaja dan Edukasi Pencegahan Stunting. Jurnal ABDIMAS-HIP Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 60-64. https://doi.org/10.37402/abdimaship.vol3.iss2.194
Dinas Kesehatan Pangan dan Peternakan. (2021). Skor PPH Tingkat Konsumsi Sayur dan Buah-Buahan Berdasarkan Kabupate/Kota di Jawa Barat. Diakses pada: https://opendata.jabarprov.go.id/id/dataset/skor-pph-tingkat-konsumsi-sayur-dan-buah-buahan-berdasarkan-kabupatenkota-di-jawa-barat
Frisda, B. N., Fatmaningrum, W., dan Ningtyas, W. S. (2022). Pendidikan Gizi Seimbang Dengan Media Video Animasi Terhadap Peningkatan Pengetahuan Gizi Seimbang Pada Remaja. Syntax Literate; Jurnal Ilmiah Indonesia, 7(2), 1987-1998. https://doi.org/10.36418/syntax-literate.v7i2.6181
Hidana, R., Simanjuntak, R. R., & Lestari, Y. N. (2022). Bagaimana Status Menarche Berpengaruh Terhadap Status Gizi serta Tingkat Kecukupan Energi dan Zat Gizi Remaja Putri? Nutrizione: Nutrition Research And Development Journal, 2(1), 19-35. https://doi.org/10.15294/nutrizione.v2i1.55269
Kemenkes, K. K. R. (2014). Pedoman Gizi Seimbang. In Pedoman Gizi Seimbang
Kemenkes, R. I. (2020). Pokok-pokok renstra kemenkes 2020-2024. Kemenkes RI.
Kemenkes, R. I. (2020). Gizi saat Remaja Tentukan Kualitas Keturunan. Jakarta: Kemenkes RI dan BPPSDMK. 2017. Penilaian Status Gizi. Kemenkes RI. Jakarta.
Kemenkes, R. I. (2019). Tingkat status gizi mayarakat. Diakses pada: http://www.kemenkes.go.id/artikel/view/19081600004/kemenkes-tingkat-status-gizi-masyarakat.html
Margiyanti, N. J. (2021). Analisis tingkat pengetahuan, body image dan pola makan terhadap status gizi remaja putri. Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi, 10(1), 231-237. https://doi.org/10.36565/jab.v10i1.341
Masrikhiyah, R. (2020). Peningkatan Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Seimbang dalam Pemenuhan Gizi Keluarga. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 476-481. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v4i3.3636
Muchtar, A. (2022). Dialog Lintas Mazhab: Fiqh Ibadah dan Muamalah. Amzah.
Ramadhani, K. & Khofifah, H. (2021). Edukasi Gizi Seimbang sebagai Upaya Meningkatkan Pengetahuan pada Remaja di Desa Bedingin Wetan pada Masa Pandemi COVID-19. Jurnal Kesehatan Global, 4(2), 66-74.
Riset Kesehatan Dasar. Laporan Nasional Riskesdas. (2018). Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. 2018.
Roring, D. O., Nita, R., & Kapantow, N. H. (2019). Hubungan Antara Asupan Energi Dengan Status Gizi Anak Balita Diwilayah Kerja Puskesmas Desa Tambarana Kecamatan Poso Pesisir Utara Kabupaten Poso. KESMAS, 7(5).
Safitri, N. R. D. & Fitrianti, D. Y. (2016). Pengaruh Edukasi Gizi Dengan Ceramah Dan Booklet Terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Gizi Remaja Overweight. Journal of Nutrition College, 5(4), 374–380. https://doi.org/10.14710/jnc.v5i4.16438
Sando, W., Widodo, M. D., & Dami Yanthi, N. R. (2021). Identifikasi Hambatan dalam Pelaksanaan Program Usaha Kesehatan Sekolah (UKS) di SMPN 1 Pangkalan Kuras Kabupaten Pelalawan. Jurnal Kebijakan Kesehatan Indonesia: JKKI, 10(01). https://doi.org/10.22146/jkki.60942
Sari, R. P., Lelyana, N., Mulawarmanti, D., Widyastuti., Sucahyo, B., Aprilia, Kurniawan, H., Sarianoferni., Rossy, M., Juniar, E., Hollanda, G. H., Fitriani, Y. (2023). School Dental Health Program: Pembiasaan Baru Sikat Gigi 21 Hari di SD Muhammadiyah 26 Surabaya. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat: JPKM, 29(4).
Sefaya, K. T., Nugraheni, S. A., & Pangestuti, D. R. (2017). Pengaruh Pendidikan Gizi Terhadap Pengetahuan Gizi Dan Tingkat Kecukupan Gizi Terkait Pencegahan Anemia Remaja (Studi pada Siswa Kelas XI SMA Teuku Umar Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(1), 272-282. https://doi.org/10.14710/jkm.v5i1.15564
Silalahi, V., Aritonang, E., & Ashar, T. (2016). Potensi Pendidikan Gizi dalam Meningkatkan Asupan Gizi pada Remaja Putri yang Anemia di Kota Medan. Jurnal kesehatan masyarakat, 11(2), 295-301. https://doi.org/10.15294/kemas.v11i2.4113
Sugiyono, (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, R&D. Bandung: IKAPI
Yunita, F. A., Hardiningsih, H., Yuneta, A. E. N., Sulaeman, E. S., & Ada, Y. R. (2020). Hubungan Pola Diet Remaja dengan Status Gizi. PLACENTUM: Jurnal Ilmiah Kesehatan dan Aplikasinya, 8(2), 93-98. https://doi.org/10.20961/placentum.v8i2.43416